Inget kosläpp i ekonomin – prognosuppdatering oktober 2024
Svensk ekonomi fortsätter att utvecklas svagt. De senaste årens utveckling, där en svag inhemsk efterfrågan räddas av en god utveckling i nettoexporten, förstärks i LO-ekonomernas uppdaterade prognosbild.
Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän 2024
Möjligheten till fritid, nöjen och sociala aktiviteter är betydligt sämre för arbetare jämfört med tjänstemän. Det är en effekt av både arbetsvillkor och ekonomiska förutsättningar.
Ekonomiska utsikter våren 2024
Enligt LO-ekonomernas prognos blir tillväxten svag under året och beräknas uppgå till 0,8 procent. Antalet arbetslösa väntas öka med cirka 50 000 personer under år 2024.
Nödläge för demokratin!
Stora skillnader i livsvillkor mellan grupper leder till frustration och förtvivlan och är bränsle för krafter som i politiska syften vill polarisera samhället.
Arbetarhushållen – i kristider
Svenska arbetare har sett sin ekonomi försämras under de senaste åren. Marginalerna är i många fall utraderade och även om Sverige nu ser tecken på en förbättring är vändningen ännu inte här.
Makteliten - alltid goda tider
I den här rapporten jämförs maktelitens inkomstutveckling med den genomsnittliga lönen för en industriarbetare under åren 1950-2022.
Skifte i den ekonomiska politiken?
LO och Tankesmedjan Tiden arrangerar ett seminarium om den ekonomiska politiken. Medverkar gör Mikael Damberg (S) samt LO-ekonomen Torbjörn Hållö.
Hemtjänsten i Nordanstig – tillbaka till egen regi
Vad hände med hemtjänsten i Nordanstig när privata utförare tog över verksamheten? Och vad hände sedan, när politiken beslutade att ta tillbaka den i egen regi?
Arbetsmarknaden har blivit sjuk
Organiserad brottslighet och arbetslivskriminalitet drabbar både vanligt folk och seriösa företag. Vi kan bekämpa den, men då behöver vi ett EU som står på vanligt folks sida.
Hur djup blir lågkonjunkturen 2024?
Välkommen till ett seminarium där fackliga ekonomer diskuterar hur djup lågkonjunkturen blir nästa år.
Arbetsmarknadsutbildningar – snabbaste vägen till jobb för arbetslösa?
Vilken roll ska arbetsmarknadsutbildningarna spela de kommande åren? Hur vill ansvariga politiker svara upp emot kraven på expansion av arbetsmarknadsutbildningarna?
Vilka ska kunna leva på sin lön?
Är vi överens om att alla ska kunna leva på sin lön? Hur ska vi i så fall komma åt problemet med en ojämställd och ojämlik arbetsmarknad?
LO-ekonomernas krav på den ekonomiska politiken
Inflationen är fortsatt hög. Matpriserna är höga. Hushållen är pressade och ekonomin krymper. Riksbankens enda vapen - räntehöjningar - är verkningslösa mot inflationen och regeringen gör inte tillräckligt.
Arbetsmarknadseffekter av en grön omställning i Sverige
Sverige behöver ställa om för att klara klimatkrisen. Hur påverkar omställningen arbetsmarknaden? Vilka jobb skapas och vilka försvinner? Vilka nya krav kommer att ställas på arbetsgivare och arbetstagare i omställningen?
LO presenterar rapporten Makteliten – skillnaderna eskalerar
LOs ordförande Susanna Gideonsson och LO-ekonomen Anna Almqvist presenterar årets upplaga av rapporten Makteliten.
Ett svårt ekonomiskt läge
Vilken bedömning gör LO-ekonomerna i sin senaste konjunkturprognos? Kommentarer av Cecilia Hermansson, Klimatpolitiska rådet och ekonomijournalisten Per Lindvall.
Ekonomiska utsikter hösten 2022
LO-ekonomerna presenterar sin prognos över svensk ekonomi samt kommenterar den förda ekonomiska politiken.
Mer yrkesutbildning – fler arbetslösa i jobb?
Hur kan de arbetsmarknadspolitiska verktygen bli mer jämställda och träffsäkra? Hur kan fler få en yrkesutbildning som leder till anställning?
LO tar tempen på arbetslivets digitalisering
Hur upplever arbetstagarna ny teknik på arbetet? Tas arbetstagarnas rätt till inflytande och medbestämmande tillvara? Används digitala system för att öka kontrollen över arbetarna?
Ett digitalt samtal om livslångt lärande
Hur kan en undersköterska ta del av det livslånga lärandet? Och hur kan en industriarbetare kompetensutveckla sig när arbetsuppgifterna förändras?
Vilken ekonomisk politik behöver Sverige de närmaste åren?
LO-ekonomerna diskuterar tillsammans med namnkunniga gäster läget i svensk ekonomi. Gästar oss gör Annika Sundén, fd Arbetsförmedlingen, Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige samt Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv.
LO granskar läget i den svenska välfärden
LOs ordförande Susanna Gideonsson och Kommunals ordförande Malin Ragnegård presenterar en ny rapport om läget i välfärden – Välfärdsgapet.